Publicat originalment a Catalunya Religió – 08/12/2019

Què és liderar? Quines són les qualitats d’un líder? Qui és líder? Vivim uns moments on aquestes preguntes tenen més sentit que mai. La política, els moviments socials, les empreses o la mateixa Església, es veuen interpelats per aquestes preguntes. En ocasions, aquelles persones a les quals se’ls ha atorgat el rol de liderar, no lideren o no en saben; en d’altres ocasions, no hi ha líders. Però, a la vegada, es dóna el fenomen dels hiperlideratges, aquells líders que volen assimilar-se a un superheroi democràtic. Aquest fenòmen ha estat estudiat des del CIDOB i Ideograma, i han publicat un estudi que porta per nom ‘Hiperliderazgos’.

El lideratge ha estat treballat i estudiat, sobretot, des del món empresarial. Les escoles de negocis han organitzat i organitzen cursos, sessions i jornades. Els gurús del lideratge empresarial publiquen llibres, articles i imparteixen conferències sobre aquest tema. En altres àmbits, com per exemple el religiós, la qüestió del lideratge no ha estat abordada de forma profunda. En ocasions s’ha considerat que el lideratge forma part de la mundanitat i, per tant, no s’ha de tenir en compte.

Però algunes comunitats cristianes sí que treballen i fomenten el lideratge. Un exemple és l’Església UNIDA de Terrassa, que fa pocs dies va organitzar el Global Leadership Summit, on més de 400 persones van poder escoltar i treballar, durant dos dies, qüestions relacionades amb el lideratge. Aquest programa, va néixer fa 25 anys a la Willow Creek Community Church, una església protestant de Chicago (USA). La cimera global de lideratge, avui dia present a més de de 135 països, té la voluntat de donar eines, visió i inspiració per ajudar a tota persona a convertir-se en millor líder. En tant que les sessions no estan restringides als membres de la comunitat protestant, els assistents formaven part de diferents entorns: tècnics de l’Ajuntament de Terrassa, empresaris de la ciutat, mestres i professors d’escoles, així com altres persones que havien estat convidades a participar-hi.

Les diferents conferències van anar a càrrec d’homes i dones que destaquen per les seves capacitats de lideratge. Cadascun d’ells, des del seu punt de vista i experiència, van aportar claus per ser un bon líder, per ser capaç de connectar amb els diferents membres dels equips, així com tenir cura d’un mateix per no defallir. I va quedar clar, a tots els assistents, que aquell que lidera ha d’estar disposat a no rebre la glòria, perquè el lideratge no és un honor o un ascens social; el lideratge ha de passar, sense cap dubte, pel servei.

Els ponents que van participar a les sessions van ser el pastor Craig Groeschel, creador de l’aplicació mòbil YouVersion Bible; el consultor en lideratge, Todd Henry; la confundadora de Sseko Designs, Liz BohannonPatrick Lencioni, autor de diferents llibres dedicats a la gestió d’equips; el president del Centre per a la Cinètica Generacional, Jason DorseyGabi Fari, mentora del Lisbon Project; el productor audiovisual, DeVon Franklin; l’emprenedora, Jo Saxton; l’excodirector de Disney Media Networks, Ben SherwoodChris Voss, l’exnegociador d’ostatges de l’FBI; Bobby Lewis, Pastor Principal de l’església de Harlem i director del cor Bobby Lewis Ensemble; l’emprenedor, Jia Jiang; el presentador de televisió, Bear Grylls; i la pastora i ambaixadora de Stop The Traffik, Danielle Strickland.

Dins de l’Església Catòlica, també hi ha exemples d’experiències posades en marxa per tractar la qüestió del lideratge dins de les comunitats. Per exemple, la diòcesi de Solsona ha iniciat el pojecte Autem, que engloba diferents programes: el del lideratge sacerdotal i el del lideratge dels laics. Els jesuïtes, des de fa un temps, també han posat en marxa un programa de lideratge inspirat en l’espiritualitat ignasiana: el lideratge en clau ignasiana.

Un clar exemple de líder en el món religiós és el papa Francesc. Ha estat i és sol·licitat per diferents països i organitzacions internacionals perquè faci de mediador; sense anar més lluny, l’expresident de Bolívia, Evo Morales, ha sol·licitat la seva ajuda per pacificar la situació en el país llatinoamericà. Francesc és considerat el líder mundial millor valorat, segons l’Enquesta Mundial Anual de Gallup, realitzada en 57 països. El pontífex rep un 51% de suport, de mitjana, en els països on s’ha portat a terme l’enquesta. A tall d’exemple, a Espanya ha estat valorat positivament per un 75% dels enquestats.

 

Nos podemos seguir a través de las redes sociales (TwitterInstagram y Linkedin) o a través de este formulario.

Podéis leer más artículos en el blog. También, podéis leer las apariciones en los medios de comunicación.